Izbornik Zatvoriti

Tribina o bezbednosti dece u Leskovcu

Profesor srpskog jezika i književnosti u vlasotinačkoj školi Jelena Đokić pozvala je zainteresovane roditelje i direktore škola da dođu i dovedu učenike u subotu, 7. septembra, u 12 časova u Narodno pozorište na tribini koju je održao Igor Jurić, ispred fondacije „Tijana Jurić“.

„Ova tribina govori o bezbednosti naše dece. Koliko smo mi u stanju da očuvamo njihovu bezbednost u ovom vremenu, a već više godina unazad se dešavaju stvari koje našu decu ometaju da se razvijaju u pravom smeru. Bezbednost dece koja je najvažnija roditeljima i nastavnom osoblju u školama je samo jedna od tema na tribini na kojoj će Igor Jurić govoriti i o svom ličnom iskustvu. On je čovek koji svojim angažovanjem animira sve prisutne, podiže energiju svih ljudi koji vode brigu o bezbednosti dece. Da li je internet kao internet, odnosno da li su mediji bili kao nekada kada smo mi odrastali, koliko je ovo vreme bezbedno, da li nam deca bezbedno odrastaju, da li mi kao roditelji vodimo računa gde su nam deca i šta da radimo, kako da to sprečimo, kako da sprečimo predatore da dođu do naše dece… Sve su to pitanja o kojima se govorilo na tribini.“

Na samoj tribini predstavljena je i knjiga „Armagedon“ u kojoj se nalaze četiri poglavlja o istinitim događajima koja su se desila u Srbiji.(izvor: Jugpress.com)

U sali Narodnog pozorišta u Leskovcu fondacija „Tijana Jurić“ u saradnji sa lokalnom samoupravom i Centrom za socijalni rad organizovala je tribinu pod nazivom „Ukradena bezbednost“. Cilj ove tribine je edukacija dece, omladine, roditelja i prosvetnih radnika o trgovini ljudima, trgovini organima, seksualnoj i radnoj eksploataciji, merama opreza i zaštite dece od zanemarivanja i zlostavljanja.


„Prošle godine je nestalo 1594-oro dece u Srbiji, što je zvanični podatak Ministarstva unutrašnjih poslova, a 11-oro dece nismo uspeli da pronađemo do kraja godine“ – izneo je podataka Igor Jurić.

„To je podatak koji mora sve da nas zabrine, pre svega zašto nam deca odlaze od kuće. Svest jeste na višem nivou, ali je i pedofilija takođe u Srbiji u ekspanziji zato što mi nismo dovoljno dorasli internet tehnologiji i tehnološkom napretku. Ali, moramo da radimo na tome i tu očekujem veliku podršku medija, da kada se desi nestanak deteta i odralse osobe da se ne ćuti, nego da mediji budu desna ruka građanima i da pomognu da se ovakve stvari svedu na minimum.“Na samoj tribini bilo je govora o nekoliko vidova nasilja nad decom gde se pričalo o bezbednosti dece na internetu, vršnjačkom nasilju i trgovini ljudima. Tribina je bila specifična, jer su prisustvovali istovremeno i roditelji i deca, a obično predavači iz fondacije praktikuju da to budu odvojene tribine. Ipak, kako su sami rekli, našli su način da to bude dostupno svima i razumljivo za sve uzraste.

Fondacija „Tijana Jurić“ kreće i u jednu novu kampanju koja je vezana za uvođenje novog sistema u slučajevima nestanka dece.

„Nekoliko bilborda će biti i u Leskovcu i izuzetno će nam biti važna i podrška medija u ovoj kampanji“ – naglašava Igor Jurić.

„Radi se o sistemu gde se bukvalno čitava država pokreće u slučaju nestanka jednog deteta. Taj sistem već postoji u velikom broju drugih zemalja Evrope i sveta. Na ovaj način ćemo moći da predupredimo neke slučajeve upravo poput onog koji se desio Tijani. Statistike pokazuju da ukoliko se oteto dete ne pronađe u prvih tri ipo sata smrtnost te dece je 75%. To nije čest slučaj, ali mora da se predupredi. Od uvođenja „Tijaninog zakona“ 2015. godine ja ispratim svaki slučaj, jer fondacija vodi registar nestalih lica. Nekada je policija mogla da reaguje u slučaju nestanka po svom policijskom nahođenju, kako je to tada glasilo. Tako je i sam Tijanin nestanak u tim prvim trenucima registrovan kao nešto što nije rizično. Mi smo predupredili te stvari tako što više niko ne može da procenjuje da li je neko dete ugroženo ili nije, da li je u skladu sa moralom ili nije, nego je obaveza da se dete vrati kući i tek onda možemo da raspravljamo dalje o tome, da li je porodica zastranila, u čemu je problem… Tu je napravljen jedan izuzetan pomak, ali moram da kažem da je i naša svest danas na mnogo višem nivou. Od momenta kada se desila Tijanina otmica vi možete mnogo više da čujete o tome koliko dece nestaje, a, na žalost, mnogo dece nestaje u našoj zemlji.“.


 U prepunoj sali pozorišta okupljenim prosvetnim radnicima, roditeljima i deci u okviru tribine je prikazan dokumentarni film koji se bavi ovom problematikom, a govorili su osnivač fondacije Igor Jurić i Vlada Arsić, autor knjige „Armagedon“ koja je i promovisana na ovom događaju.


*materijal preuzet se sajta Jugpress.com

BEZBEDNO DETE - VLASOTINCE