Izbornik Zatvoriti

PROJEKTI BEZBEDNO DETE

Udruženje BEZBEDNO DETE Vlasotince dosada je podržalo veliki broj projekata koje pokreće Fondacija TIJANA JURIĆ, ali se bavi i sopstvenom promocijom bezbednosti dece kroz različite projekte koje planira i realizuje.VLOG Dan Nestale dece

Eksperiment Kidnapovanje

Projekat: Ministarstvo RNRO "Kultura protiv nasilja"

rnro

Potpisivanje ugovora udruženja “Bezbedno dete” sa Ministarstvom RNRO

Udruženje “Bezbedno dete”, na osnovu projekta koji podržava Ministarstvo, ostvaruje svoje ciljeve u pogledu sigurnosti dece.

Muzičke radionice:

“Tode i Bane čuvaju decu svojom pesmom” Muzička emisija za decu do 100 godina

Održano je druženje pesnika i dece u udruženju “Bezbedno dete” i u sali Kulturnog centra.

U prepunoj sali Doma kulture deca su uživala u druženju sa pesnicima Todetom Nikoletićem i Branimirom Rosićem.

Saradnja sa Kulturnim centrom Vlasotince.

“Deca deci”

  1. aprila članovi udruženja „Bezbedno dete“, učenici OŠ „8. oktobar”, posetili su decu Predškolske ustanove “Milka Dimanić”. Tom prilikom su deci uručene sigurnosne knjige.
  2. aprila održan “Uskršnji bazar”, humanitarni bazar za porodicu Jovanović.

Dana 27. aprila, trećeg dana Vaskrsa, ispred hrama Svete Trojice organizovana je druga „Uskršnja dečja radost“. Sveštenstvo vlasotinske crkve organizovalo je takmičenja i igre za mališane u duhu najradosnijeg hrišćanskog praznika. Okupljena deca su se takmičila u zanimljivoj trci za „najbrže jaje“, takmičeći se u brzoj šetnji sa uskršnjim jajima u kašikama, nakon čega je usledilo takmičenje za najjače jaje, a potom i potraga za farbanim jajima skrivenim ispred hrama. Izabrana su i najljepša umjetnička dela na temu “Vaskrsenje Hristovo”, kao i najljepša ofarbana jaja.

Obeležavanje Međunarodnog dana nestale dece

Ove godine Međunarodni dan nestale dece obeležen je u Vlasotincu 25. maja 2022. godine u 18.00 časova u svečanoj sali Doma kulture. Uz pomoć naših prijatelja iz organizacije „Bezbedno dete“, uverili smo građane Srbije u razumevanje značaja ovog dana.

Sa nama je bila i porodica devojčice koja je bila žrtva otmice, Monike Karimanović. Veliku zahvalnost dugujemo gospođi Jeleni Trifunović, koja je bila naš gost ispred Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u saradnji sa Ambasadom SAD-a, ove godine je sa nama organizovao sve aktivnosti planirane za 25. maj, Dan nestale dece u cilju prevencije, te su tom prilikom održane dve edukativne tribine.

Više od dve stotine učenika pohađalo je Gimnaziju “Stevan Jakovljević” i Osnovnu školu 8. oktobar.

U sklopu edukativnog sadržaja za odrasle snimljen je i društveno dokumentarni film o otmici djece.

Cilj ovog projekta je direktan susret sa otmičarem deteta i građanima koji su slučajno prošli pored mesta snimanja kako bi vidjeli njihovu reakciju. Ovim smo postigli sljedeće rezultate:

Svaki drugi prolaznik je reagovao i pokušao da spreči otmicu deteta. Ovaj projekat nam govori da su ljudi vrlo empatični i da se boje za sigurnost dece.

U opštini Vlasotince je 25. maja održan okrugli sto, povodom formiranja Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u srednjim i osnovnim školama. Okrugli sto je okupio predstavnike Opštine Vlasotince, predstavnike institucija, pre svega osnovnih i srednjih škola, Centra za socijalni rad, policije, kao i predstavnike lokalnih nevladinih organizacija. Razmenjena su iskustva i predložen program rada Koordinacionog tela, njegov sastav i nadležnosti.

Koordinaciono telo protiv vršnjačkog nasilja

U Skupštini opštine Vlasotince, 17. juna potpisan je ugovor o formiranju Koordinacionog tela protiv vršnjačkog nasilja.

Radionice o vršnjačkom nasilju:

Profesorka srpskog jezika Jelena Đokić i profesor matematike održale su sa učenicima četvrtog, šestog i osmog razreda radionicu na temu vršnjačkog nasilja i kako ga sprečiti. Ova interaktivna radionica osmišljena je tako da se kroz igru ​​mogu programirati vrlo korisni alati za sprečavanje nasilja u školi uz pomoć microbita, uređaja s kojim su se neki učenici već upoznali. Ideja ove radionice je bila da mlađa i starija deca razumeju pojam nasilja. Radionicu je otvorila prezentacija o nasilju, kako ga prepoznati i zaštititi se od njega, a potom i kratki uvod u programiranje pomoću mikrobitova. Cilj interaktivne radionice bio je osvestiti decu o ovom velikom problemu, nasilju.

Oržane 20. juna u 19:00 sati u Udruženju Bezbedno dete radionice su prvenstveno bile namenjene učenicima i deci osnovnoškolskog uzrasta. Edukativno-obrazovna radionica održana je i u Predškolskoj ustanovi Milka Dimanić. Tema sastanka sa direktorom ove ustanove bila je prevencija i sigurnost dece predškolskog uzrasta.

Dana 31. juna u Vlasotincu je posle Novog Sada formirano koordinaciono telo protiv vršnjačkog nasilja.

U Vladičinom Hanu je 26. jula održan prvi Okrugli sto Kancelarije „Bezbedno dete“ Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Sa predsednikom opštine Goranom Miladinovićem, predsednikom Skupštine i pomoćnikom predsednika, dogovorena je saradnja sa udruženjem „Bezbedno dete“ u vezi sa uvođenjem Koordinacionog tela na teritoriji opštine Vladičin Han. Prethodno koordinaciono telo u Vladičinom Hanu biće formirano početkom septembra.

Dana 27.7.2022. godine održan je još jedan sastanak u opštini Babušnica. U razgovoru sa predsednicom opštine Babušnica Ivanom Stojčić, predsednikom Skupštine opštine Daliborom Jocićem i sekretarom Skupštine Radetom Minićem dogovorena je saradnja sa Udruženjem „Bezbedno dete“, kancelarija @ cnzd.rs o uvođenju Koordinacionog tela protiv vršnjačkog nasilja. Okruglom stolu je, pored predstavnika lokalne samouprave Babušnice, prisustvovao i direktor OŠ Despot Stefan Lazarević. Većnik za obrazovanje, omladinu i sport Aleksandar Jović izneo je predlog Odluke o obrazovanju Koordinacionog tela za borbu protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Vlasotince. Dogovoreno je da se od septembra u opštini Babušnica formira koordinaciono telo protiv vršnjačkog nasilja.

  1. jul Okrugli sto u još jednoj opštini na jugoistoku Srbije, Gadžin Hanu. U razgovoru sa predsednikom opštine Gadžin Han organizovan je okrugli sto na kome je bilo reči o značaju uvođenja tela na jugu Srbije. U raspravi su učestvovali Gdžin Han, opštinski odbornik, Nikola Grozdanović, direktor OŠ „Vitko i Sveta“, Milena Stojanović Antić, sekretar za socijalni rad, Jovana Ilić. Okruglom stolu je, pored predstavnika lokalne samouprave Gadžinog Hana, prisustvovao i odbornik za obrazovanje, omladinu i sport Aleksandar Jović.

Ministarstvo kulture Dečiji festival etno muzike "Anđeoski glas"

Na dan Svetog Jovana Krstitelja, 7. jula, održan je prvi dečiji festival tradicionalne muzike.

Prvi u Vlasotincu i šesti po redu kao festival posvećen glasu anđela, koji se u Bajmoku održavao do 2020. godine. Pod sloganom „Kulturom protiv nasilja“ Anđeoski glas, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, festival je okupio decu iz cele Srbije. Na takmičenju su učestvovala deca iz bugarskog grada Vraca, a sam festival ima međunarodni karakter.

Pobednicima festivala “Anđeoski glas” uručene su novčane nagrade. Prvonagrađeni u svim kategorijama, prvo, drugo i trećeplasirani na osnovu predloga, dobijaju diplome i novčane nagrade. Svi učesnici su dobili posebne zahvalnice organizatora udruženja BEZBEDNO DETE.

Udruženje “Bezbedno dete”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, raspisuje konkurs za dečiji festival “Zlatne note”, Ogijeve pesme i slika Vlasotinca.

Prve festivalske večeri, 30. septembra, učesnici će se takmičiti u tradicionalnom pevanju, druge večeri, 1. oktobra, biće nagrađeni najbolji pesnici, najbolji pisci, najbolji slikari.

Teme ovogodišnjeg književnog konkursa “Stih za Ogija”:

  • Prostor u nama
  • Stopama djetinjstva
  • Ptica se brani osmehom

Teme likovnog konkursa:

  • Prostor u nama

Kulturom protiv nasilja – gostovanje Jelene Đokić i Igora Jurića na televiziji Leskovac

Bezbednost dece je odgovornost svih nas!

Volonteri Udruženja Bezbedno dete

Bezbedno dete vl