Skoči na sadržaj
Početna » Aktuelno » Festival dečjeg stvaralaštva “Zlatne note, Stih za Ogija i Slike Vlasotinca”

Festival dečjeg stvaralaštva “Zlatne note, Stih za Ogija i Slike Vlasotinca”

Poslednjeg dana septembra i prvog dana oktobra meseca održan je Dečji festival “Zlatne note, Ogijev stih i slike Vlasotinca”. Ovu dvodnevnu manifestaciju je organizovalo udruženje “Bezbedno dete“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, uz pomoć i podršku Opštine Vlasotince i Kulturnog centra Vlasotince. Tokom trajanja manifestacija je okupila osnovce talentovane za pevanje, pisanje i slikanje. Sala Kulturnog centra Vlasotinca bila je prepuna dece iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Tokom festivalskih večeri program je vodila Maja Janković, glumica Narodnog pozorišta u Leskovcu.

Prisutne je pozdravila Jelena Đokić, organizator Festivala i predsednik udruženja “Bezbedno dete”, koja je zahvalila svim učesnicima u realizaciji festivala, kao i brojnim gostima, ističući da se nada da će festival, koji se ove godine organizuje po prvi put u Vlasotincu, prerasti u nešto mnogo veće i značajnije za Vlasotince.

U ime lokalne samouprave prisutnima se obratio član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje i sport Aleksandar Jović, ne krijući zadovoljstvo što u programu učestvuju i mališani sa Kosova. On je ovom prilikom pozdravio sve prisutne učesnike festivala.

Prvo veče festivala otvorili su mališani iz Predškolske ustanove “Danica Jaramaz” iz Kosovske Mitrovice, koji su izveli “Zdravicu dobrodošlice” i pesmu “Oj Kosovo, Kosovo”. Njihov nastup propraćen je burnim aplauzom.

Direktorka vrtića Gorica Marinković se zahvalila organizatorima na pozivu ističući da deca sa Kosova i Metohije nisu često u prilici da gostuju i putuju Srbijom, te je za njih ovaj nastup svakako poseban. Ona je pozvala vlasotinačke mališane da dođu u Kosovsku Mitrovicu u goste. Ona je Jeleni Đokić uručila zahvalnicu u ime ustanove i grada iz koga dolazi.

U takmičarskom delu Festivala nastupili su najbolji učesnici etno festivala “Anđeoski glas”, koji je održan tokom jula meseca u okviru tradicionalne manifestacije Leto u Vlasotincu. Nastupili su najbolji učesnici iz Vlasotinca, Niša, Vladičinog Hana i Novog Sada. Dok je publika u sali glasala za svoje favorite, mini koncert je održao orkestar Pedagoškog fakulteta u Jagodini.

“Ovaj festival je dokaz da u Srbiji male sredine poput Vlasotinca brane kulturu, a to što ovde nisu došli mediji sa nacionalnom frekvencijom još više pokazuje koliko je bitno da ovakve manifestacije postoje i da se organizujuju” istakao je pesnik Tode Nikoletić, pre proglašenja pobednika.

Prvo mesto su osvojile sestre Jana i Elena Crnomarković iz Novog Sada, drugo mesto Danica Đokić iz Niša, a treće Mila Mitić iz Vlasotinca.

Drugo festivalsko veče i po šesti put organizovan “Stih za Ogija” pripali su najtalentovanim osnovcima za pisanje i slikanje. Pre dodeljivanja nagrada najboljim učesnicima literarnog i likovnog konkursa u okvuru tradicionalne manifestacije „Stih za Ogija”, održana je edukativna tribina za decu i roditelje o bezbednosti dece na internetu. Tribinu o bezbednosti dece na internetu i potrebi uvođenja Amber Alert sistema u Srbiji održao je Igor Jurić iz fondacije “Tijana Jurić”.

Nakon tribine prisunte u sali svojim stihovima pozdravili su pesnici Duško Domanović i Tode Nikoletić. Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici američke ambasade.

Jelena Đokić je potom predstavila prvi broj lista “Blagodarnica” koji su na poklon dobili svi prisutni. Prvi broj ovog lista izlazi kao sled saradnje mnogobrojnih stvaralaca za decu i Udruženja “Bezbedno dete”. Počevši od najmlađih stvaralaca do afirmisanih pisaca, edukatora, boraca za bezbednost dece. Prvi broj lista “Blagodarnica” u celosti možete preuzeti na ovom linku.

Primer diplome sa festivala

Spisak nagrađenih:

POEZIJA (mlađi uzrast)

 1. Kasija Božović, OŠ „Oktoih“, Podgorica;
 2. Dunja Košuljandić, OŠ „Sremski front“, Šid;
 3. Srna Jović, OŠ „Stefan Nemanja“, Niš i Milica Nikoletić, OŠ „Jovan Dučić“, Kuljani, Banja Luka;

Stariji uzrast

 1. Iskra Đurišić, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“;
 2. Inga Laćarac, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Sremska Kamenica;
 3. Milica Bošković, OŠ „Hetoj Sveta Mladenović“, Saraorci, Smederevo i Bogdan Stanković, OŠ „Srpskih prosvetitelja“, Jelašnica;

PROZA (mlađi uzrast)

 1. Srna Jović učenica drugog razreda OŠ „Stefan Nemanja“, Niš;

Stariji uzrast

 1. Teodora Cvetković, OŠ „Milan Rakić“, Medoševac, Niš;
 2. Jovana Glidzić, OŠ „Stefan Nemanja“, Niš i Sergej Jović, OŠ „Stefan Nemanja“, Niš;
 3. Mlađan Mladenović, OŠ „8. oktobar“,Vlasotince;

LIKOVNI  RADOVI (mlađi uzrast)

 1. Milica Tomić, OŠ „Nikola Tesla“;
 2. Dunja Košuljandić, OŠ „Sremski front“, Šid;
 3. Mina Vidojković, OŠ Dubrava, Knjaževac;

Stariji uzrast

 1. Filip Petrenj, OŠ „Siniša Janić“, Vlasotince;
 2. Tijana Našlalić, OŠ „Jovan Popović“;
 3. Sara Prokić, OŠ „Karađorđe Petrović“, Kruševica;

Posebno priznanje dodeljeno je Aleksandri Mitov, učenici vlasotinačke gimnazije za sliku “Aurora”.

Izvor: Informativni Bilten Vlasina i JuGmedia