Skoči na sadržaj
Početna » Aktuelno » “Stih za Ogija” – 2018.

“Stih za Ogija” – 2018.

"STIH ZA OGIJA" 2018.

Za samo godinu dana konkurs je postao međunarodni, uspeo je da na jednom mestu okupi učenike iz Vlasotinca, Leskovca, Niša, Beograda, Kraljeva, Kruševca, motivišući mlade da pišu, stvaraju i ostave pisani trag. Među afirmisanim piscima bilo je radova iz susednih zemalja a tema ovogodišnjeg konkursa je „Ljubav otvorenog srca“.

Da su napravljene granice da se ruše govori i činjenica da je na konkursu, po rečima pisca Todeta Nikoletića, prispela poezija iz najboljih lirskih radionica iz okruženja.

„Napravili su nam milion granica, ali da poezija i književnost ne poznaju granice govori činjenica da su prispeli radovi iz najboljih lirskih radionica iz okruženja“, rekao je pozdravljajući prisutne pisac Tode Nikoletić, član žirija.Svoje zadovoljstvo što je na konkursu prispelo mnogo radova izrazio je i Dušan Blagojević, član žirija i predsednik Podružnice društva za srpski jezik Jablaničkog okruga.

„Brinući o bezbednosti dece mi se borimo i za svako dete koje više nije sa nama. Moramo svi zajedno da radimo na tome, posebno je bitno što je večeras sa nama i predsednik vaše opštine i što i on podržava ovakve manifestacije. Dobro je da se i kulturom borimo za našu decu, za Srbiju, svi moramo biti zajedno u tome a tako stvaramo i bolje okruženje za sve nas “ , rekao je Igor Jurić, član žirija i osnivač Fondacije “Tijana Jurić“.
 

Da postoje neprolazne teme i neprolazni način da se lepim rečima piše o svetu, sinoć su nam pokazali učesnici literarnog konkursa, priredivši prisutnima veče puno emocija, tuge, sete ali i radosti.  Retko ko u sali je uspeo da zadrži suze i sakrije svoje emocije dok su tekli stihovi posvećeni ljubavi otvorenog srca, dok su se kao reka nizali stihovi za Ogija.

Šantićevom pesmom „Što te nema“ veče su otvorile učenice Mila Matić i Petra Dimanić.

Ovom prilikom nastavnik likovne kulture Jovan Spasić  uručio je Igoru Juriću portret  njegove tragično stradale ćerke Tijane, što je kod svih prisutnih izazvalo mnogo emocija. Jovan Spasić  uradio je i portret Ognjena Kocića, koji će kasnije biti predat njegovim roditeljima.

Jelena Đokić, profesor srpskog jezika i književnosti  je najboljima na konkursu uručila nagrade.

(izvor: Kulturni centar Vlasotince)

U kategoriji učenika osnovnih škola pohvale su dobili: Uroš Ćirović, OŠ „Milunka Savić“ u Vitanovcu, Kraljevo, Ljubomir Živković, OŠ „Vasa Čarapić“ u Belom potoku, Anđela Mihajlović, OŠ „Siniša Janić“ u Vlasotincu, Vasilije Vitić, OŠ „Pavle Savić“ u Beogradu. Pohvalu i posebno priznanje dobilo je odeljenje 8/4, OŠ „Siniša Janić“ u Vlasotincu, za učešće na konkursu sa radovima u kojima su pisali o svom drugu Ogiju, dečaku koji je umeo da voli, da se raduje, druži, igra, čije je srce bilo puno ljubavi za sve…

U kategoriji učenika srednjih škola prva nagrada pripala je Stefanu Šariću, Gimnazija „Stevan Jakovljević“ u Vlaositncu, druga Minji Carić, Gimnazija „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu i treća Tomislavi Valčić, Gimnazija „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu. Pohvalu je dobila Jovana Ristić , Gimnazija „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu.


U kategoriji afirmisanih pisaca prvu nagradu dobio je Ivan Gaćina za pesmu U zvezdarju srca.

Pohvale su dobile osnovne škole: OŠ „Ivo Andrić“, Niš, OŠ „Bora Stanković“ Vučje, OŠ „Milunka Savić“ Vitanovac, OŠ „Radoje Domanović“, Manojlovce, OŠ „Vasa Čarapić“, Beli potok, OŠ „Pavle Savić“, Beograd, OŠ „Siniša Janić“ Vlasotince, OŠ „8. oktobar“, Vlasotince.


Pohvale su dobile srednje škole: Hemijsko-tehnološka škola „Božidar Đorđević Kukar“, Leskovac, Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“, Niš, Tehnička škola Vlasotince, Gimnazija „Stevan Jakovljević“ Vlasotince.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *