Izbornik Zatvoriti

DEČJA NEDELJA u Vlasotincu

Na našim prostorima Dečija nedelja se obeležava od 1934. godine, i od tada se menja i razvija prilagođavajući svoje programske ciljeve stvarnim potrebama i problemima dece. Od 1987. godine je na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije uvedena u zakon o društvenoj brizi o deci. Osnovni dokument za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečije nedelje je Konvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija usvojena 1989. godine.

U realizaciji aktivnosti Dečije nedelje na nacionalnom i lokalnom nivou učestvuju mnogobrojne vladine institucije, udruženja građana, kao i ugledni pojedinci posvećeni deci. Dečija nedelja podstiče dalji razvoj uslova za bolji položaj deteta i podseća sve relevantne društvene aktere na neophodnost pružanja obrazovne, socijalne, zdravstvene, kulturne i finansijske podrške svakom detetu u našem društvu.


Radionicom “ Knjiga za mog druga” započeli smo Dečju nedelju. Radionici su prisustvovali učenici OŠ” 8. oktobar”. Radionicu je održala profesorica srpskog jezika Teodora Đorđević.


Да порасту мала деца потребна је пажња сваког дана.

Drugi dan Dečje nedelje obeležen je u udruženju “ Bezbedno dete” Vlasotince likovnom radionicom. Profesorka umetnosti Jasmina Zlatković održala je likovnu radionicu. Naš zadatak bio je da napravimo ukrasne čestitke sa porukom našim učiteljima, nastavnicima, pedagozima koji su svoje profesionalne karijere završili i danas su u penziji.
Čestitke su izrađene i poslate na adrese naših dragih životnih učitelja.

Svako dete je priča za sebe i u svakoj od njih radi se o ljubavi.

Trećeg dana organizovali smo radionicu  “Kako sprečiti vršnjačko nasilje?” Razgovarali smo o konfliktima koji su česta posledica nerazumevanje, o podršci koja je svima potreba, o odnosu i poverenju između učenika i njihovih roditelja
🌎 Verbalno nasilje na globalnom nivou kao vrsta sajber nasilja.
O svim ovim temama učenici OŠ”8. oktobar” govorili su iskreno i otvoreno. Radionicu je održala psihološkinja, Tamara Jović.

Ako nedostaje dovoljno razumevanja i ljubavi u svakom odnosu dolazi do konflikta.

U Udruženju “ Bezbedno dete” Vlasotince, poslednji dan Dečje nedelje obeležen je radionicom o bezbednosti za učenike OŠ” Božidar Miljković” iz Gornjeg Prisjana.
Ova prigradska škola udaljena je oko 30 km od Vlasotinca, ali direktorki škole i zaposlenima nije bilo teško da organizuju dolazak svojim učenicima. Za pojedine đake ovo je bio i prvi dolazak u grad.
Škola se nalazi u podnožju Suve planine a uslovi za školovanje ove divne dece nisi ni izbliza slika koju srećemo svakodnevno.
Ovoj deci potrebno je dva km.pešačenja da bi stigli do škole.
Dok ne stigne jesen, kišni dani i zima, dolazak u školu ne predstavlja problem ovoj dečici. Oni iako nemaju tople jakne, zimsku garderobu, udobne čizme tvrde da su najbezbedniji u školi. O njima brinu divni i posvećeni prosvetni radnici.
Na dan darivanja kada smo sakupljali garderobu i školski pribor, uz ogromnu zahvalnost našim sugrađanima na pomoći, nismo imali dilemu kome ćemo uručiti poklone.
Nakon njihovog odlaska, uz prijateljske pozdrave sa učenicima OŠ” 8. oktobar”, koji su učestvovali u prikupljanju i darivanju postavili smo sebi nekoliko pitanja na koja je retko ko od prisutnih umeo da odgovori.
Da li je za lepi ispunjen život potreban skup mobilni telefon, deset pari patika, najnovija markirana obuća i odeća? Gledajući ovu dečicu potrebno je malo da bi bio srećan. Ljubav prema drugima, tople ruke koje vas ugreju kada promrzli stignete kući i u školi i bezbedno mesto za odrastanje.
Više znanja zarad veće slobode. Više humanih dela zarad boljeg društva.

 

Dan darivanja! Budi uvek human i dobar! Naše malo dobro drugima je topao dom.

 

BEZBEDNO DETE - VLASOTINCE